Doorbreek patronen! - Overwin stress!

PSYCHOSOMATISHE KLACHTEN

Al in 1991 kwam ik, binnen de psychiatrische setting, Autogene Training tegen. Onder leiding van een psycholoog en psychotherapeut hielp ik meisjes met eetstoornissen (anorexia, adipositas) om eten te leren verdragen. Het leren omgaan met spanningen, stress en overtuigingen. Nu zet ik dit voort in het begeleiden van cliënten binnen de No Nonsense Training en persoonlijk No Nonsense Coachtraject.

Wat betekend psychosomatrishe klachten?

De psychosomatiek houdt zich bezig met de wisselwerking tussen de psyche (geest) en het somatische (lichamelijke). Psychosomatische klachten zijn klachten die een lichamelijke uitingsvorm hebben, zoals pijn en vermoeidheid. Ze zijn gekenmerkt door geestelijke of emotionele onderliggende oorzaken. De lichamelijke klachten kunnen niet medisch verklaard worden. Toch zijn ze net zo reëel als klachten die wel verklaard kunnen worden. Voorbeelden van klachten:

LICHAMELIJKE KLACHTEN
 • vermoeidheid
 • spier- en gewrichtspijn
 • hoofdpijn, rug- en nekklachten
 • benauwdheid, hartkloppingen, druk op de borst
 • maag- en buikklachten
 • duizeligheid
 • stress gerelateerde (chronische) pijnklachten
 • verlaagde weerstand
PSYCHISCHE KLACHTEN
 • prikkelbaar, onrustig
 • somber zijn, piekeren
 • slaapproblemen
 • onzekerheid, angstgevoelens
 • niet meer kunnen genieten
 • overmatig eten, roken, alcohol of medicijn gebruik.

Tijdens mijn opleiding in Duitsland en Oostenrijk heb ik vooral gewerkt met psychosomatische klachten binnen de psychiatrie. Mijn interesse en begeleiding was vooral gericht op jongeren en jong volwassenen met eetstoornissen en niet medische pijnklachten.

Wat zijn de oorzaken engevolgen van psychosomatrishe klachten?

OORZAKEN:

Lichamelijke klachten kunnen een negatieve invloed hebben op je emotionele en geestelijke gesteldheid en andersom.

Voorbeeld: Je bent steeds vermoeid, zonder aanwijsbare medische oorzaak. Dan heeft dit zowel uitwerking op je emotionele-, geestelijke- en op je lichamelijke gezondheid. Of: Op je werk loop je steeds tegen je grenzen aan, je voelt je niet begrepen, hebt het gevoel dat de leidinggevende of collega’s je tegenwerken of dat je werk te zwaar of juist de makkelijk is. Je gaat over je grenzen heen en als je dit lang doet, krijg je niet alleen emotionele maar ook lichamelijke klachten. Denk aan een Burn out of Bore out.

GEVOLGEN:

Als je lang genoeg over je grens heen laat loopen en dus je grens niet aangeft, zowel lichamelijk als emotioneel en geestelijk, dan kom je niet lekker in je vel te zitten. Je spanningen en stress zullen toenemen en je heb steeds minder ressources (energiebronnen/gevers) om je energie in balans te houden (sympathicus/parasympaticus). Stress en spanningen zijn het sleutelwoord als het gaat om psychosomatische klachten. Blijven deze aanhouden dan verergeren de klachten zowel lichamelijk als psychisch. Om de balans tussen inspanning en ontspanning in evenwicht te houden, is Autogene Training ontwikkelt.

Autogene training in het kort:

Autogen betekend: auto - oorspronkelijk of zelfstandig  en  gen - opwekken. Autogene training is de afkorting voor de training voor autogene ontspanning of te wel: van binnen uit opgewekte ontspanning.

Doel

"AT bied een verdiepende ontspanning in korte tijd." Door middel van het innerlijke opzeggen van formules (verde stappen genoemd) raakt je lichaam ontspannen. Je spiertonus zakt, je lichaam verwarmt enz. Wat leidt tot:

 • "Zich laten zijn" - leren los te mogen laten bijvoorbeeld van angst, boosheid of agressie
 • Zelfregulering (bloedvaten)
 • Verbeterde presentaties
 • Zelfbestemming, positief zelfvertrouwen
 • Afname van stress

Autogenen training en zijn werking bij psychosomatrishe klachten

De behandeling van deze klachten is vooral gericht op het inzichtelijk maken van de klacht en zijn patronen, waardoor een gedragsverandering gestimuleerd wordt. Autogene Training helpt om terug naar je gevoel en lichaamsbesef te komen. Door Autogene Training te beoefenen, worden irrationele, negatieve gedachten afgeblokt en wordt ruimte gemaakt voor lichamelijke beleving.

"Het slupt mijn energie uit mijn lijf en ik ben lichaamelijk totaal op." Dit is een uitspraak van een van de deelnemers aan de No Nonsense Training. "Echter ging het deze keer echt anders. Ik gebruikte voor het gesprek een van de affirmaties/formules uit de training. Daar door was ik vooral al heerlijk ontspannen. Ook tijdens het gesprek deed ik af en toe diep lucht halen en de affirmatie/formule. Ik voelde mijn lichaam ontspannen worden, mijn schouders zakten en ik voelde de benen op de grond. En voor het eerst was ik niet zo lichamelijk uitgeput. Ik had zelf nog energie voor leuke dingen." Amanda D.

“Eindelijk val ik weer makkelijk in slaap.”

P.v.S., administratief medewerker

“Eindelijk een methode om in mijn lijf te blijven ipv in mijn hoofd.”

  

“Dankzij de oefeningen kan ik overal en in korte tijd ontspannen.”

M. v. G., psycholoog.

Wil jij

Rust in je hoofd en je lichaam?

Een duidelijk stappenplan?

Een NO NONSENSE aanpak?

Begin dan vandaag...

Contactgegevens

Kerstin Strohbach

Praktijk voor counseling, psychosociale
hulpverlening en psychotherapeutische
begeleiding

Bergstraat 69
4141 BT Leerdam
M. 0648755367

 

Algemeen

Register®counselor AbvC
Register®therapeute RBCZ

AGB praktijk code: 90-057308
AGB zorverlener code: 90-048814

S.C.A.G.registratie: 14652

KvK: 56774702

Bereikbaar

Parkeren:
Gratis: Sportcentrum Laco (7 min looptijd)
Betaald parkeren: Markthof

(zoem in voor de parkeerplaatsen)